Carina Boysen i Hallands fotbollförbunds styrelse. Foto: Johan Davidsson /Sveriges Radio
Fotboll

Mer bråk på fotbollsplanerna i Halland

1:42 min

Fotbollen i Halland har blivit mer våldsam och brutal. Hallands fotbollförbund har fått in över 100 ärenden till sin disciplinutskott hittills i år och det är betydligt fler än förra året.

Det är när spelare eller ledare dömts till utvisning som ärendet kan skickas till disiplinutskottet. Ofta handlar det om att en spelare slagit eller sparkat en annan men det kan också röra sig om kränkande ord med adress mot domaren eller motståndarlaget.

– Jag tror att det är en attityd som vi möter på många olika ställen i samhället och så tar man med sig den till fotbollen. Det handlar om att toleransen och acceptansen minskar helt enkelt, säger Carina Boysen som sitter i Hallands fotbollförbunds styrelse.

Första halvåret i år var det 25 procent fler ärenden som kom in jämfört med samma period förra året. Det är första gången man jämför siffror på det här sättet men Carina Boysen berättar att det är en attitydförändring som de märkt av under en längre tid.

Därför har Hallands fotbollförbund startat projektet Fair play och respekt. Projektet handlar framför allt om att utbilda ambassadörer för Fair Play och respekt. Ambassadörerna ska sedan finnas som ett stöd för spelare, ledare, publik och domare.

Carina Boysen är dels utbildare men också en av de åtta första som nyligen utsetts till ambassadörer. Och en sak har hon klart för sig när hon nu ger sig up på matcher. Det gäller att inte bara titta på planen.

– Det kan vara åskådare som uttrycker sig väldigt illa om både domare och motspelare ganska långt ner i åldrarna. Men det kan också vara att en spelare i ett ungdomslag eller barnlag inte får spela på hela matchen. Då kan det vara lämpligt att ta upp det till diskussion med ledarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista