Nina Styrnells döttrar gillar sin studsmatta
Halland

Reglerna för studsmattor tolkas olika

"Barnen gillar ju studsmattor"
1:52 min

Reglerna för att sätta upp studsmattor vid kommunala bostäder skiljer sig åt i länet. Laholmshem tillhör de bolag som tillåtit studsmattor, men som nu funderar på att införa begränsningar på grund av säkerhetsskäl.

– Det här är ju en attraktiv sak som barnen gillar. De hoppar och de bygger kojor i den och är ute jämt, oavsett vädret. Och här har inte varit något barn och hoppat utan att ha frågat om lov, den står så nära huset, säger Nina Styrnell som är en av de boende på Laholmshem.

Innan Nina Styrnell köpte studsmattan till gräsplätten bakom huset, stämde hon av med Laholmshem. Hon fick okej så länge hon flyttade den när gräset skulle klippas. Men nu har hon fått höra att den kan bli otillåten eftersom bostadsbolaget funderar på att ta fram en policy med striktare regler.

– Det kan vara så att vi har ett ansvar om det står saker på vår mark där folk riskerar att skada sig. Om vi kan bli skadeståndsskyldiga måste vi se till att det finns ett regelverk, säger Ingvar Folkesson som är vd på Laholmshem.

Men rättsläget är inte helt enkelt och därför vill Laholmshem sätta sig in i frågan innan de gör en policy. Från allmännyttans branschorganisation Sabo har de fått höra att de kan bli ansvariga för alla skador som sker på deras mark, även inne på enskilda uteplatser. Men Hyresgästföreningens jurist säger att risken är liten eftersom ansvaret bara gäller gemensamma utrymmen, inte hyresgästernas egendom.

I Hylte och Falkenberg finns inga direkta eller nedskrivna regler kring studsmattor, eftersom hyresgästerna skött det bra säger de kommunala bostadsbolagen. I Kungsbacka, Halmstad och Varberg säger man nej på allmänna utrymmen men ja på de egna uteplatserna.

– Det viktiga där är att man inte stör övriga hyresgäster utan hoppar med måtta, säger Patrik Westin, distriktschef på Varbergs Bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".