Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Halland

Läkare vägrade skriva journaler

1:06 min

En läkare som vägrat skriva patientjournaler är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg. Han har också fått sluta på Region Hallands avdelning för vuxenpsykiatri.

Sammanlagt är det 110 patientbesök som läkaren inte har velat journalföra och någon bra förklaring har han inte gett.

– Vi ser förstås väldigt allvarligt på att han har brustit i sin journalföring och i den omfattningen. Det är därför vi valt att göra en anmälan ur patientsäkerhetsperspektivet, säger Eva Osvald Gustafsson, förvaltningschef för psykiatrin i Halland.

När journalmissarna upptäcktes bad man läkaren att journalföra i efterhand, men det ville han inte. Mannen som vikarierade som underläkare inom vuxenpsykiatrin fick sluta och sjukhuset gjorde även en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, eftersom patientsäkerheten hade brustit. Men några allvarliga konsekvenser för patienterna tror inte Eva Osvald Gustafsson att händelsen lett till.

– När man inte har fått sitt läkarbesök tillräckligt väl dokumenterat är det naturligtvis en brist och en risk. Men mig veterligen finns det inget i dag som talar för att detta har drabbat enskilda patienter. Ansvarig överläkare har också yttersta ansvaret för att komplettera och observera så att detta inte för med sig risker för patienterna, säger hon.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista