1 av 2
Bennie Åkerfeldt är författare och har skrivit boken Romer och Resande i Sverige Foto: Kristin Karlsson SR Sjuhärad
2 av 2
Halmstad

Romsk författare: "Samhället behöver en syndabock"

1:23 min

Bennie Åkerfeldt är en 60-årig svensk-romsk författare som bor i Kinna och har skrivit tre böcker som rör romernas historia. Han säger att neka romer tillträde till campingar är inget ovanligt.

- Man använder sig av enskilda individers eventuelle beteende för att dömma ut en hel folkgrupp vilket är märkligt. Om campingen hade haft samma synsätt på svenskar och stängt ute alla dem då det blivit stökigt hade campingen blivit en av de lugnaste antagligen.

Bennie berättar att det är vanligt att alla romer dras över en kam trots att det finns många olika grupper bland befolkningen. Och han berättar att anledningen till att romer får skulden för olika händelser är för att samhället behöver en syndabock.

- När det gäller att anklaga de romska grupperna för att förstöra med en camping eller livet i en hel stat är det ingen ovanlighet. Man tycker att romerna belastar det sociala systemet, de har för många barn och har mentala handikapp. Ord och meningar som används för att skaffa sig billiga poäng hos allmänheten. På något vis känns det skönt att skuldbelägga någonting.
Säger den svensk-romske författaren Bennie Åkerfeldt.

Muhamed Ferhatovic
muhamed.ferhatovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista