1 av 2
Atlas och Kajsa har inga problem med nedstämdhet, säger matte Helene Söderström. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Att försäljningen av antidepressiva läkemedel till husdjur ökar i Sverige är oroande, tycker Jeanette Särnholm, veterinär från Skottorp. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
Halland

Allt fler husdjur får antidepressiva

1:51 min

Deprimerade hundar och katter kureras allt oftare med lyckopiller. Försäljningen av antidepressiva läkemedel till smådjur har ökat med över trettio procent de senaste åren.

Det här är en oroande utveckling, tycker veterinären Jeanette Särnholm på AVA veterinärklinik i Skottorp.

– Jag blev förvånad när jag hörde siffrorna. Det man inte vill tänka är ju att det skrivs ut slentrianmässigt för att lösa ett problem, för det löser inget. Man måste göra mer. Man måste ta reda på varför hunden beter sig som den gör, och få bort orsaken, säger Jeanette Särnholm.

Hundar som ylar och skäller när de blir lämnade ensamma, som tuggar på möbler, skor och andra prylar när du är borta. De kan lida av så kallad separationsångest och behöva behandling.

– Det är inte naturligt för hunden att bli lämnad ensam, den är ett flockdjur, säger Jeanette Särnholm.

Under 2012 köpte Sveriges djurägare antidepressiva läkemedel till sina husdjur för upp mot en halv miljon kronor. Det är nästan 200 000 kronor mer än för fyra år sedan. Det här visar försäljningssiffror från Apotekens service AB.

Det mesta av medicinen skrivs ut till hundar, och en liten del används till katter. Enligt Jeanette Särnholm uppmärksammas beteendeproblem hos katter oftare nuförtiden, och dessutom görs det något åt det.

En katt som kissar inomhus på ställen där den inte ska mår förmodligen inte bra, och då är det Jeanette Särnholms jobb att tillsammans med djurägaren fundera ut vad som går att förändra i miljön för att katten ska må bättre.

– Många gånger har det bra resultat. Mediciner finns och ska användas med behov, men man ska inte slentrianmässigt fortsätta med medicinerna när man kan göra något annat.

Helene Söderström som är ute och promenerar med Atlas och Kajsa i Halmstad blir förvånad när hon hör talas om den ökade tablettförsäljningen.

– Jag visste inte ens att det fanns antidepressiva till hundar. Om mina hundar var nedstämda skulle jag vända mig till en veterinär eller en brukshundklubb och få tips om vad jag kan göra själv, säger Helene Söderström.


Therese Wahlgren

therese.wahlgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista