Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix
Laholm

Smittsam vinterkräksjuka på äldreboende

1:38 min

Det var vinterkräksjukan som slog till mot Fridhemsgården i Lilla Tjärby utanför Laholm. Prover visar att det var norovirus som gjorde att de äldre och personalen drabbades av magsjuka

Hittills har 34 personer drabbats av virussjukdomen - de allra flesta äldre.

 --  De som blev sjuka i första vändan piggar på sig allt mer, säger Viveca Baltzarsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska till P4 Halland.

Inledningsvis pekades maten ut som misstänkt smittkälla - resultatet av proverna visar att det inte varit något fel på den. Däremot kan smittan ha transporterats via maten.

Prover på alla mat som serverats i samband med utbrottet har skickats för analys.

  – Vi hoppas att få svaren i början av nästa vecka, säger Viveca Baltzarsson.

Personalen har vidtagit en rad olika åtgärder för att hålla viruset i schack så att smittspridningen begränsas.

Noroviruset är en form av calicivirus som är mycket smittsamt. Viruset ligger bakom många återkommande epidemier främst under vinterhalvåret.

Just i år har vinterkräksjukan varit ovanligt besvärlig och långdragen med konstaterade utbrott ända in i maj - enligt Smittskyddsinstitutet. Magsjukan på Fridhemsgården tros vara en förlängning av säsongen. 

Symtomen är främst illamående, kräkningar och diarré - sjukdomen läker själv inom några dygn - men blossar inte sällan upp igen.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista