Neptun med delfinen är en del av Gottskärs profil. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Gottskär

Framtiden ser mörk ut för Neptun

"Värdera vad är viktigast"
1:28 min

Monumentet Neptun med delfinen som står i Gottskärs hamn är visserligen viktig för Gottskär - men kommunen har knappast råd att vara med och betala en renovering de närmaste åren.

Det tror den socialdemokratiska kulturpolitikern Marianne Nilsson i Kungsbacka.

 – Rent personligen tycker jag att kommunen ska vara med och ta ett ansvar men det ska prioriteras mot allt annat, säger hon till P4 Halland.

Monumentet Neptun håller på att vittra sönder i fundamentet. Neptun togs av krögaren Emil Hammarberg till Gottskärs hamn efter Göteborgsutställningen 1923.

Nu måste politikerna först reda ut vem som har ansvaret för monumentet. Ska Nämnden för kultur och turism vara med och bidra så behövs troligen extra pengar från kommunen centralt, enligt Marianne Nilsson.

 –  Vi har alltid saker inom kulturen som vi vill göra: vi vill bygga om biblioteket, och vi vill bygga om Naturum så att vi kan nyttja det på ett annat sätt. Allt är viktigt men man måste värdera vad som är viktigast.

Om man jämför med andra satsningar som ni vill göra - vad är då viktigast?

 – Då måste jag ärligt säga att för mig är Neptun på Gottskär inte lika viktig som Naturum eller biblioteket. Det är möjligt att man kan göra något provisoriskt bara så att den inte faller sönder, men det måste fram ett kostnadsförslag och det behöver tas in i det normala budgetarbetet.


Magnus Hagström

magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".