En av många platser i Göteborg som svämmades över i morse. Bild: Hampus Rundberg
Västkusten

Göteborg översvämmat efter åskoväder

Vägar stängdes av, flera källare svämmades över och spårvagnarna stannade när ett intensivt åskoväder nådde Göteborg på lördagsförmiddagen.

Bland annat stängde E6 i höjd med Liseberg av i samband med ovädret. Att de kraftiga skyfallen leder till översvämningar beror på den extrema torkan.

Att de kraftiga skyfallen leder till översvämningar beror på den extrema torkan.

 – Vi i Sverige är duktiga på att ta hand om för stora flöden från sjöar och åar, men den här typen av översvämningar behöver vi jobba vidare med, säger Barbro Näslund-Landenmark, expert på naturolyckor vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.

Hennes bedömning är att tillfälliga skyfall blir vanligare i städer framöver. Detta eftersom det blir varmare och atmosfären innehåller mer vatten.

Mikael Eriksson från Göteborg vaknade av åskan och försökte sedan få vattnet att rinna ner i gatbrunnarna.

- Jag försöker få bort lite löv från brunnarna här. Jag vet att avrinningssystemet i Göteborg är underdimensionerat sen länge, och det är väl dyrt att fixa till det, säger han till P4 Göteborg.

Även Jönköping blev fick sin beskärda del av översvämningar efter ett intensivt regnande under fredagen.

I Halland kom det skurar på olika håll under lördagen. Under söndagen väntas mer ihållande regn under eftermiddagen, enligt SMHI.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".