Gunilla Johnsson och Kerstin Evesson, båda engagerade i Ocd-förbundet. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Åsa

Tvångstankar i fokus på sommarläger

1:27 min

Tvångsritualer, ångest och skräck - hundratusentals svenskar lider av tvångstankar. Just nu har ett sjuttiotal drabbade samlats på ett sommarläger i Åsa.

Kerstin Evesson som är ordförande för Ocd-förbundet i östra Skåne och Blekinge är en av arrangörerna. Hon har själv länge lidit av tvångssyndrom.

Hennes liv blev ett fängelse när hon blev gravid och började tänka på helt nya sätt.

 -- Jag utvecklade ett starkt kontrolltvång som gjorde att det kunde ta flera timmar att komma hemifrån. När jag blev gravid för andra gången fick jag ett jättestort renlighetstvång, säger hon.

 – Jag blev totalisolerad.

Ungefär 2,5 procent av svenskarna lider av tvångssyndrom, Ocd. Det kan vara  tvångstankar som ger ångest och skräck - tankar på att någon nära ska dö och tvångsritualer som personen utför för att förhindra känslorna eller det man är rädd för.

Det kan vara att räkna, blinka, nudda, ordna, släcka, tända lampan, sådant som ska kontrollera att hemska saker inte sker och som kan göra livet till ett fängelse.

På sommarlägret i Åsa är det i år ett sjuttiotal deltagare, både anhöriga och drabbade. De har föreläsningar, träffas, pratar och utbyter erfarenheter, nickar och skrattar igenkännande åt föreläsarna.

Kerstin Evesson trodde först att hon bara fått lite dåligt självförtroende. Men det blev värre och värre. På psykiatrin, där hon sökte hjälp i slutet av 90-talet, visste man inte vad det var.

Men till slut fick hon hjälp, kbt-terapi och medicin. Då var hon redan utbränd av alla tvångstankar och ritualer och har i dag fibromyalgi, en muskelsjukdom, som en följd av utbrändheten.

 – Har man viljan att bli bra så kan man göra något åt det, säger hon.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Tvångssyndrom/OCD

  • Tvångstankar, som ger ångest och skräck och/eller
  • tvångsritualer för att förhindra händelser eller ångest
  • 2,5 procent av svenskarna drabbas
  • Benhandlas oftast med kbt-terapi och antidepressiv medicin

Fakta: www.ocdförbundet.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista