Skolorna i Halland är dåliga på att ge stöd till elever med extra behov av just stöd. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Varberg

Elever får inte det stöd de behöver i skolan

1:45 min

Sju av tio skolor i Halland som granskades av skolinspektionen under våren brister i att ge tillräckligt med stöttning till barn med behov av stöd i skolan.

Skolinspektionen har granskat 38 skolor i Halland under våren och sett att 27 av dom brister i stödet för barn med extra behov av det, alltså 70 procent. De skolor som granskats har valts ut efter en riskanalys som Skolinspektionen gjort, vilket kan göra att siffrorna höjs.

– Det känns inte alls förvånande. Jag är förvånad att det ens är en enda skola som har det stödet, säger Karin som själv har ett barn med Aspberger i en skola i Varberg.

Karin är med i en grupp för andra föräldrar i Varberg som har barn med neuropsykiatriska funktionshinder, till exempel Asperger, autism och adhd. De har kontakt på sociala medier, träffas och stöttar varandra. Brister i skolan är ett av de vanligaste problemen som gruppmedlemmarna har.

– Självklart finns det situationer hemma också som är jobbiga, och vi gör också fel. Men det är i skolan som de största grejerna uppstår, säger Karin.

Att det är viktigt att skolan fungerar håller föräldern Lena med om, även om hon tycker att stödet i skolan fungerar.

– Man är i en speciell situation när man har sådana här barn. Man har inte tid med så mycket annat än att ta hand om dem - man har ett heltidsjobb hemma och så har man ett vanligt jobb vid sidan om, säger Lena som också är med i stödgruppen i Varberg.

Efter Skolinspektionens granskning ska skolorna inom tre månader berätta hur de ska komma tillrätta med problemen. Föräldrarna i stödgruppen i Varberg har många tankar om förbättringar. Det handlar bland annat om mer struktur, men också om förändrade arbetssätt.

– Är man intresserad av motorcyklar så kan man få en engelsk text om motorcyklar att översätta till svenska, då blir det plötsligt mycket roligare, säger Karin som ett exempel på hur barnen kan må bra av att arbeta med något som de är intresserade av.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista