1 av 2
Västeråstjejen Grace Källstrand på hockeyskola på Halmstad Arena. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
2 av 2
Hockeyskolan ska uppmuntra tjejer att satsa på sin sport. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Halmstad

Hockeytjejer drillas i teknik av landslagsspelare

1:48 min

130 hockeyspelande tjejer fyller just nu Halmstad Arena. Den här veckan är det sommarhockeyskola enbart för tjejer.

– Det är jättekul. Så fort de stoppar in huvudet här i Halmstad Arena så skiner de upp. De har längtat efter detta hela sommaren och man möts av leenden överallt, säger Maria Rooth.

För åttonde året i rad har före detta landslagsspelaren Maria Rooth sommarhockeyskola för tjejer, i år för andra året i Halmstad. Det är en av Europas största hockeyskola för tjejer, med 130 barn och tonåringar från Sverige, Danmark, Norge, Island och USA, redo att bli bättre på isen.

– Min skola handlar framför allt om teknisk kunnighet. Så i största hand handlar det om det när det gäller hockeyn, men det handlar också om att knyta kontakter och få tjejerna att fortsätta inom hockeyn, vilket inte alltid är så lätt för tjejer, det blir lätt ensamt. Man får kämpa lite mer, säger Maria Rooth.

Eleverna får under veckan vara nära sina idoler eftersom alla grupper leds av kvinnliga förebilder inom damhockeyn. En viktig del i det hela, säger Maria Rooth.

– När de får höra våra historier tror jag att de känner igen sig mycket. Och när de hör att vi har klarat att uppfylla vår dröm, så kan de förstå att de också kan komma lika långt.

En av dom som deltar i lägret är tioåriga Grace Källstrand från Västerås, redan på plats på isen med klubban i högsta hugg.

– Jag är här och spelar hockey, det är roligt. Jag ser mest fram emot miniturneringen vi ska ha.

En bit från henne står norsk-isländska Herborg Rut Kajsdottir, som är här med mamma, pappa och två hockeyspelade systrar. Hon har spelat sedan femårsåldern, men det är första gången på en sommarskola.

– Jag har aldrig varit på något sådant förut, så jag tyckte det var kul att prova. Jag ser fram emot att öva mig och bli bättre.


Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista