Gåsgamen landade i en tall i Faurås söder om Vinbergs kyrkby igår eftermiddag. Foto: Mikael Nord/www.praktejder.se
Falkenberg

Gåsgamen flyger vidare efter halländskt besök

"Gamen sitter och sover i en talltopp"
1:03 min

Igår eftermiddag landade den sällsynta gåsgamen för övernattning i Vinbergs kyrkby. Nu har den lyft och flyger vidare mot norra Sverige.

Den namnlösa gåsgamen visade sig vara ett mycket punktligt djur.
Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening, sa tidigare till P4 Halland att gamen beräknades ge sig av vid tiotiden på morgonen och kl 10.30 så lyfte gamen och flög vidare.

Fågeln är nu påväg norrut längs E6:an där den kan hitta påkört vilt att äta.

Fågelskådaren Mikael Nord följde efter fågeln ett tag, och såg den senast i Tvååker för en timme sen. Varför den flyger norrut vet man inte, den mest rimliga gissningen är att den flugit fel, enligt Mikael Nord.

Sedan gåsgamen i går eftermiddag slog sig ner i en tall i Vinbergs kyrkoby spå hann ett par hundra fågelskådare slå sig ner i närheten och titta på den sällsynta fågeln. För är bara fjärde gången en gåsgam hittas i landet. Förra gången det begav sig var när gamen som fick namnet Oštro siktades i Lindome förra sommaren. Den fågel var illa däran och fick åka flygplan tillbaka till Kroatien där den hörde hemma.

– Gamarna har det inte lätt i Sverige, för det finns inte särskilt många döda djur i naturen, vi är alldeles för duktiga på att ta hand om avlidna djur, säger Anders Wirdheim.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".