Lars-Olof Andersson i Halmstad tycker att det ärt fel att PayEx inte tar e-fakturor. Foto: Sveriges Radio
Halmstad

Kritisk till fakturaavgift

1:35 min

När Region Halland bytte leverantör av medicin i dospåsar byttes också systemet för betalningen, något som inte alla kunder är nöjda med.

Istället för att betala kontant på apoteket erbjuds kunderna att teckna avtal med PayEx och få fakturor.

Men det innebär också en fakturaavgift på 14 kronor i månaden för autogiro eller 19 kronor per pappersfaktura. Lars-Olof Andersson i Halmstad är en av dem som kämpat hårt för att bli av med den extra avgiften. Han har ringt runt 15 samtal och kopplats runt.

-- Det är Region Halland, det är Apotekstjänst och det är Payex som jag har hållit på att ringa. Nu är jag en gaggig 40-talist som inte ger mig. Men det är många som inte har en chans och inte vet vad de ska göra. De får bara en kostnad som de inte vet vad de ska göra åt.

Lars-Olof Andersson som hjälper sin fru att hämta dospåsar, har skrivit ner varje samtal han ringt om betalningen. Han tycker att det är fel att PayEx inte tar e-fakturor och han ser fakturaavgiften som en dold kostnad i upphandlingen med Apotekstjänst, som ett stort antal doskunderna får betala.

 – En myndighet ska inte bara se till sin egen fördel utan de ska tänka på medborgarna. Upphandlingen kanske inte är så bra som den ser ut på pappret, säger han.

Men efter det 15:e samtalet har Lars-Olof Andersson fått ett positivt besked. Han kan återgå till att betala kontant på apoteket om han ringer ett samtal till, tillbaka till kundtjänsten på Apotekstjänst. Detta bekräftar också Apotekstjänst vd, Tomas Hilmo, för Radio Halland. Han säger att det är väldigt enkelt och vem som helst kan byta betalningssätt så. Och Lars Olof Andersson hoppas att det nu ska vara slutjagat.

– Förhoppningsvis, och jag kommer inte att ge mig på detta, säger han.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista