Vackra Vendelsö. Foto: Sara Hector /Sveriges Radio
Varberg

Även vattnet runt Vendelsö kan bli reservat

Hela Vendelsöarkipelagen utanför Frillesås ska bli naturreservat - även vattnet. Området blir därmed något av ett marint reservat.

I dag är det bara ungefär hälften av ytan på de åtta öarna i Vendelsöarkipelagen som är naturreservat. Men nu vill Länsstyrelsen att helaytan ska skyddas som reservat - och dessutom en hel del av havet mellan och runtomkring Vendelsöarna. Poängen med allt detta är att skapa ett bättre skydd för till exempel fåglar, betesmarker, ålgräsängar och blåmusslerev.

Bland annat föreslås att det ska vara förbjudet att besöka Älmösund och Knarrskär från april till juli månad.

Nu vill Länsstyrelsen ha in synpunkter på förslaget, som man hoppas ska leda till ett beslut under hösten. I så fall följer det också automatiskt med mera pengar från staten för att skötadet utökade naturreservatet.

Samtidigt vill Naturvårdsverket sälja en den fastighet på Vendelsö där vandrarhemmet ligger. Det är bara ett par promille av hela landytan - men det är ovisst om en ny köpare vill fortsätta att driva vandrarhem och hur det i så fall ska gå med båtförbindelsen. Om inte, så kan det bli svårare att ta del av de stora kvaliteer för friluftslivet som reservatsreglerna ocksåär till för att värna om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista