Jordbruksverket vill inte att kommunen ska köpa och sälja jordbruksmark. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Varberg

Jordbruksverket stoppar kommunens markköp

Kommunen: "Nödvändigt att använda jordbruksmark till bostäder"
1:31 min

Varbergs kommun förhandlar just nu med markägare söder om stan för att köpa ett stort område jordbruksmark att bygga bland annat bostäder på. Men Jordbruksverket sätter sig på tvären

– Jag har svårt att förstå att man inte har den tilltron till kommunerna, säger Tord Martinsson, exploateringsingenjör på Varbergs kommun.

Markområdet som kommunen vill köpa ligger söder om Breared och är tänkt för att Varbergs tätort ska kunna växa söderut om några år - med hundratals bostäder och annat. Men för att förhandlingarna ska gå i lås så måste kommunen erbjuda annanjordbruksmark i utbyte så att säljaren kan fortsätta som jordbrukare.

Det är här som Jordbruksverket har satt stopp och bestämt att kommunen inte får köpa 50 hektar i Grimeton, mark som säljaren strax utanför Varberg skulle ha fått i utbyte.

Tidigare har kommunen fått göra såna här bytesaffärer - men det här området är ovanligt stort, och Jordbruksverket hänvisar till intresset av att bevara god åkermark.

– Det är möjligt att man nu ser mer restriktivt på den här typen av förvärv. Så stora förvärv som 50 hektar har vi inte gjort tidigare vad jag kan minnas, säger Tord Martinsson.

Om Förvaltningsrätten inte ändrar beslutet så kan det betyda att hela affären äventyras - och med den de nya bostäderna.

– Självklart är det så att man för samhällsutvcklingen ska ta så lite jordbruksmark i anspråk som möjligt, men Varberg har den belägenheten att det kan vara näst intill nödvändigt att ta jordbruksmark i anspråk för samhällsutbyggnaden, säger Tord Martinsson.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".