När det är som värst får Linus Excell på kustservice på Halmstad kommun städa i flera timmar i sanddynerna. Foto: Ingela Winstrand/Sveriges Radio.
Halmstad

Skräpigt slagfält efter Tylösandsbesökare

Boris:"Allt man inte vill ha med sig hem lämnar man"
1:45 min

Nedskräpningen i Tylösand har gått överstyr, det menar personalen på kustservice på Halmstad kommun. Efter de värsta kvällarna ser det ut som ett slagfält.

– På mornarna ser det för bedrövligt ut, främst efter konserter och Måndagsklubben. Allt man har tagit med sig till stranden som man inte vill ha med sig hem bara lämnar man, till och med badstolar, säger Boris Bile, samordnare för kustservice.

Folk bara reser sig upp och går, och kvar ligger flaskor, matrester, engångsgrillar och annat skräp. Sommarens värsta pass så här långt var efter Magnus Ugglas spelning.

– Då var vi fem personer som plockade på dynerna här i Tylösand och det tog fem timmar. Det var riktigt jobbigt. Det är fruktansvärt för det finns soptunnor överallt, runt 53 bara här på stranden, säger Linus Excell som jobbar på kustservice.

Kommunen har försökt med större soptunnor och tätare tömningar, men det hjälper inte eftersom folk inte använder tunnorna. Och det är inte bara ungdomar som skräpar ner.

– Visst, nere vid kiosken där det är mycket ungdomar ser det värst ut, men även vuxna som har med sig sina barn skräpar ner minst lika mycket. Det tycker jag är riktigt hemskt för det föräldrarna gör kommer barnen att göra i framtiden.

Problemen kommer alltså att bli värre om man inte får till en attitydförändring, tycker Boris Bile, som också bekymrar sig för bilden av Tylösand.

– Det är jätteroligt att folk kommer hit och festar och det är puls. Tylösand har ju status i Sverige och alla känner till den. Men man vill inte att de ska komma ihåg Tylösand som en fyllestrand för den ser för jävlig ut på mornarna efter de här aktiviteterna, säger Boris Bile.

Nedskräpningen ser inte bara illa ut, den är också brottslig.
Polisen i Halland ligger högt jämfört med andra län när det gäller att skriva ut böter för nedskräpning - ändå handlar det bara om ett fåtal - 14 stycken hittills i år.

Men de problem kommunerna har med nedskräpning kan inte lösas av polisen, det handlar om attityder som skolan och hemmen måste jobba mer med, säger Ingemar Nilja vid Hallandspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".