1 av 2
Arkivbild. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix.
2 av 2
VARBERG

"Vill bevara produktion på landsbygden"

1:18 min

Jordbruksverket hindrar Varbergs kommun från att köpa ett stort område jordbruksmark i Grimeton. Marken skulle gå till en markägare som säljer åkermark där bostäder och annat ska byggas.

Ett av syftena med lagen som Jordbruksverket tillämpar är att inte för mycket åkermark ska köpas upp av företag och kommuner.

– Det finns ett intresse av att bevara produktion på landsbygden och i alla fall fall inte försvåra för de aktörer som finns där redan nu, säger verkets jurist Daniel Glaad.

När en kommun köper jordbruksmark av en privatperson måste Jordbruksverket ge klartecken. Nästan alltid får kommunen tillstånd bara den kan visa att marken behövs för att tätorten ska utvecklas.

Men den här marken i Grimeton är inte den som ska bebyggas, utan i stället ska marken användas i en bytesaffär för att bygga i Jonstaka i utkanten av Varberg.

Jordbruksverket menar att det inte är meningen att kommuner ska kunna köpa på sig så mycket mark som det kan bli, om de också får samla på sig mark att byta med.

Dessutom pekar myndigheten på det allmänna intresset att bevara åkermark, och att verket har ett uppdrag att undersöka hur de regler som ska skydda åkermarken fungerar i praktiken.

Därför tycker Jordbruksverket att det är bra att detta ovanliga fall i Varberg nu får avgöras av Förvaltningsrätten.

– Den här situationen väldigt speciell. Jag har inte upplevt under min tid här att man använder sig av bytesfastigheter. Därför är det också viktigt för oss att få frågan prövad i domstol, säger Daniel Glaad.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista