1 av 2
Grötviks segelsällskap har ordnat en ny husbilscamping. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Förbjuden campingskylt i Grötvik, Halmstad. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.
Halmstad

Småbåtshamnar ordnar små husbilscampingar

1:58 min

Små husbilscampingar bredvid två småbåtshamnar i Halmstad har dykt upp i sommar. Detta trots att det är offentlig plats som kommunen inte har upplåtit för camping.

Halmstad kommuns lokala ordningsstadga säger att all camping eller övernattning i fordon på offentlig plats bara får ske på platser som Halmstads kommun upplåtit för camping.

– Vi hyr mark av kommunen och kan då vidareuthyra. Därför upplät vi sju platser för husbilar, på samma sätt som de platser vi har för gästbåtar, säger Sven Palmkvist är ordförande i Grötviks SS, en av båtklubbarna som i sommar hyr ut till husbilar.

Enligt Sven Palmkvist har många hört av sig om platser. Att det är skulle vara förbjudet med camping på platsen tycker inte Sven Palmkvist.

– Nej, vi ser det inte så. Vi har ju ingen långtidsuthyrning, utan vi hyr ut enstaka nätter, en eller två nätter. Det är inte fråga om längre uppställningstid för vår del.

Har ni tagit kontakt med kommunen och begärt något tillfälligt bygglov?

– Nej, det har vi inte gjort utan vi har tolkat det så att vi har ett avtal med kommunen och eftersom vi då i det avtalet har reglerat att vi kan får vidareuthyra marken till till exempel till det nu så populära bryggcaféet, så såg vi det på samma sätt här, säger Sven Palmkvist.

Avgiften, 140 kronor per natt och husbil, går till Grötviks SS precis som gästande båtars avgifter.

Ulf Boberg, parkeringschef på Halmstads kommuns teknik- och fritidsförvaltning, är trots kommunens campingförbud positiv till dom nya små campingarna.

– Att samordna gästhamn med camping för husbilar passar ju bra, för det behövs någon privat intressent som driver det här. Och det finns ju faciliteter på plats som både båtägare och husbilsägare behöver, säger Ulf Boberg.

Men på en stor skylt när man kommer till Grötvik står det camping endast är tillåten på campingplatser.

– Jag förutsätter att de gästhamnar som ordnar sådana här uppställningsplatser för övernattning, att de jämställs med camping enligt kommunens lokala ordningsstadga, säger Ulf Boberg.

Men finns det inte en risk för gränsdragningar här? Om en till exempel en fotbollsklubb skulle vilja ordna någon form av husbilsuppställning vid sina omklädningarum, där det också finns dusch och toaletter, är det i så fall också tänkbart?

– Jag är ganska säker på att om det är på privat mark för man ordna sådant här betydligt mera lättvindigt än om det är offentlig mark, säger Ulf Boberg och inkluderar då utarrenderad mark som privat i det här fallet.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista