Ofta handlar konflikterna om katter som ska omhändertas eller avlivas. Arkivfoto: Jurek Holtzer/SVD/Scanpix
Halland

Djurskyddsinspektörer hotas - får direktlänk till SOS

1:41 min

Efter mycket hot och flera obehagliga situationer ska jobbet bli tryggare för djurskyddsinspektörerna på Länsstyrelsen i Halland.

De utrustas nu med en kommunikationsradio som är direktkopplad till SOS när de är ute hos djurägare.

Sju av tio djurskyddsinspektörer har någon gång blivit hotade i sin yrkesroll och en av tio blivit utsatt för våld, det visar en undersökning från fackförbundet Naturvetarna. På länsstyrelsen i Halland har de flesta någon gång blivit hotade och en del har hamnat i obehagliga situationer ute hos djurägare.

– Det har hänt att handläggare blivit instänga eller trakasserade när de varit ute, så det händer ju saker. Därför är det viktigt att man har en kommunikationskanal, säger Viveca Eriksson, länsveterinär.


Länsstyrelsen har nu
köpt in kommunikationsradio med direktkontakt till SOS, som handläggarna ska ha när de åker ut för att ge djurägare tråkiga besked eller för att göra kontroller.

– Hotfulla situationer uppstår ganska sällan, det handlar mycket om känslan av att man har en direktkontakt till SOS, säger Mats Nilsson administrativ chef på Länsstyrelsen.

Då och då får personalen kurser i att kunna hantera obehagliga situationer och hot och de pratar mycket om de hot de får. Nästan alla i personalen har fått hotfulla mail.

Viveca Eriksson och Mats Nilsson är båda överens om att det sällan handlar om att någon vill vara elak mot sina djur, utan att det ofta ligger sociala problem bakom och att djurägarna tror att de gör rätt.

– Det är väldigt få som medvetet är elaka mot sina djur. Och kommer vi då och vill omhänderta eller hävdar att jag vanskött dem så hittar man naturligtvis ett sätt att försvara sig. Och kan man inte kapabel göra det på ett lagligt sätt så tar man väl till vilka möjligheter som helst, säger Mats Nilsson.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista