1 av 3
Operasångaren Rickard Söderberg. Foto Ola Torkelsson/Scanpix
2 av 3
En bild på Rickard Söderberg och hans man Anders har blivit anmäld som stötande av det sociala mediet facebook i samband med eventet. Foto: Privat montagebild, används med tillåtelse från Rickad Söderberg
3 av 3
P4 Morgon Halland

Rickard möter UD i kamp om regnbågsflaggan

"UD kommer säga vad de tror att de måste säga"
0:59 min

Hissa prideflaggan på svenska ambassaden i Moskva för att visa att ni stöder förföljda HBTQ-personer i Ryssland! Den uppmaningen kom från debattören och operasångaren Rickard Söderberg från Halmstad häromdagen.

Efter att han först ha fått ett nej från ambassaden och Utrikesdepartementet tar han med sig stödet från nästan 35 000 personer som engagerat sig i hans upprop på Facebook upp till Stockholm där han idag på eftermidagen ska träffa folk från UD och diskutera saken.

I samband med eventet så inträffade en annan sak. I söndags förmiddag så pusslade Rikard ihop en montagebild på sig och maken Anders i Moskva. En bild som ser harmlös ut men som, om den verkligen tagits på plats i Moskva, lett till att personerna på bilden fått fängelse enligt Rickard. Han lade ut bilden på det sociala mediet Facebook som bedömde bilden som stötande och tog ner den.
Nu har bilden spridits av nära 20 000 människor som en tyst protest mot censuren.


Uppdateras under dagen!


Nyheter P4 Halland

nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".