Överklagan till Mark- och miljödomstolen. Foto: Sara Hector /Sveriges Radio
Träslöv

LSS-boende överklagas på nytt

"Ingen vill ju bo granne med det"
1:49 min

Bygget av ett hem anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionshinder i Träslöv har nu överklagats ännu en gång.

Det är grannarna som är oroliga för mycket trafik och för att bo granne med personer med psykisk ohälsa.

Varbergs kommun vill bygga ett LSS- boende i Träslöv för sex personer. I området finns redan ett boende och grannarna tycker att det räcker och överklagar därför bygget än en gång.

Grannarna hänvisar till att det kommer bli ännu mer trafik och att de känner sig oroliga över att bo nära personer med psykisk ohälsa, framför allt med tankar på barnen i området.

– I samhället är vi olika och en del har särskilda svårigheter. De behöver samhällets särskilda stöd. Och det tycker ju alla att de ska ha, men ingen vill bo granne med dem, säger Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Varbergs kommun.

Kommunen säger att ett gruppboende finns i detaljplanen sedan länge och att det inte handlar om något förhastat beslut. De säger också att trafiken kommer inte öka på speciellt mycket när boendet byggs.

Lena Andersson säger att byggande av gruppboenden alltid överklagas, men att det brukar lösa sig med grannarna när det är på plats:

– Då är det nästan inga klagomål alls, utan då smälter de in i området.

En av grannarna som P4 Halland pratat med säger att de vet att boendet kommer byggas trots deras protester, men att de vill visa vad de tycker så att kommunens beslut kan synas av övre instanser.

Grannen säger att det inte är några problem med det LSS-boende som redan finns i området, men att de är rädda för att det nu kommer handla om människor med allvarligare diagnoser. De hänvisar till ett LSS-boende i centrala Varberg där det varit stök, bråk och polisutryckningar.

Lena Andersson vill säga till oroliga grannar att kommunen ska göra så gott de kan för att boendet ska fungera så bra som möjligt:

– Det kommer att vara personal där dygnet runt. De människorna som kommer bo där kommer ha hjälp och stöd. De är ju där för att komma tillrätta med sina problem.


Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".