Lina Olausson och Klara Rydberg från Högsskolan i Halmstad. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.

Fotboll gemensamma nämnaren i integrationsprojekt

"Fotbollen är nationalsport i Syrien"
1:36 min

När asylsökande fanmiljer kommer till Sverige brukar första tiden handla om väntan och mycket lite kontakt med det svenska samhället. Men genom att direkt efter ankomsten till Sverige se till att barnen sysselsätts tillsammans med andra barn går anpassningen och integrationen snabbare.

Fyra högskolestudenter i Halmstad har under våren därför arbetat med barn från det krigshärjade Syrien och fotboll har varit det man samlats kring.

- Vi har varit i Strövelstorp utanför Ängelholm och haft projekttid med de här barnen en gång i veckan. Vi har både spelat fotboll och gjort olika fotbollsövningar och har också haft inomhusaktiviteter, pysslat och fikat och lekt, säger Klara Rydhög, en av de fyra studenterna.

Varför blev det fotboll?
– Vi har samarbetat med IF Salamis, en fotbollsförening i Strövelstorp, och föreningen ville ha inslag av fotboll. Och Sarah, som också har varit med i projektet, spelar själv fotboll, så det blev ett självklart val.

Och fotbollen som gemensam nämnare fungerade bra.

- Som vi hade förstått det är fotboll nationalsport i Syrien. Vi tänkte att där har vi ett gemensamt språk, så det var absolut inte några problem, säger Klara Rydhög.

Det här integrationsprojektet ingår i programmet Sociologi och socialt utvecklingsarbete, som tjejerna läser ihop på Högskolan i Halmstad. Projektet och dess resultat har också uppmärksammats. 

- Vi såg att barnen växte i projektet och att de tog plats i gruppen. Alla barn verksade känna sig trygga i gruppen och lärde också att känna varandra, säger Lina Olausson som är en av studenterna.

Gensvaret från föräldrarna var också bra.

- Ja, den var jättegod. Många föräldrar uppskattade att vi tog hand om barnen, att de också fick en lite tid för sig själva. De hade mycket att bestyra när de just kommit till Sverige, säger Lina Oluasson.

Kommer ni att gå vidare med projektet på något sätt?
-- Vi vill nog gärna om det finns möjligheter. Det vill vi alla fyra.

Förutom Klara Rydhög och Lian Olausson har också Vanessa Grudi och Sarah Henriksson varit med i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".