Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Halmstad

Var tredje återfaller efter tvångsvård

1:37 min

Var tredje missbrukare som tvångsvårdats återfaller i missbruk - det visar ny statistik. Förening i Halmstad kristisk mot att stödet brister efter behandlingen.

En som tagit saken i egna händer -  och försöker att göra något åt det - är före detta missbrukaren Leif Winbladh och föreningen Våga VA i Halmstad.

Föreningen driver ett projekt för att stötta människor som kämpar mot sitt missbruk. Det kan handla om att de ska våga sig ut bland folk på stranden.  Leif Winbladh är kritisk mot hur det fungerar i dag.

 –  Ofta så lägger man hundratusentals kronor på behandling och grejer, men när man kommer hem är det stopp. Kanske skulle man korta behandlingstiderna lite grand och lägga de pengarna på utslussning när man kommer hem istället. Där är den stora bristen idag där många trillar tillbaka, säger han.

Samtidigt som satsningarna på till exempel utslussning i samhället för fängelsedömda narkomaner minskar, så finns det exempel på hur ideella krafter försöker ta vid.

Föreningen Våga Va, som startats av före detta missbrukare, ser till att de som skrivits ut eller släppts från fängelse inte isolerar sig och återfaller.

Receptet är enkelt, men kräver mod från såväl deltagare som anhöriga, säger initiativtagaren Peter Jacobsson.

– Deras problem är att gå till affären och handla - alla tittar på mig. Att våga gå ut i trappuppgången när man tror att alla bara stirrar på en. Det gör att man låser in sig, säger han.

En av de som deltar i projektet som just nu handlar om att våga sig ut på stranden är Hernan Ortiz som dömts för olika brott 17 gånger.

Med Våga Va och känslan av att kunna vara som andra har han brutit upp från sitt gamla liv.

– Det är bra för den mentala biten. Innan var jag ganska negativ, och nu är jag positiv och känner mig glad utan drogerna, säger han.

Sten Lillieström/Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista