Helena nöjd, HSK Studentbostäder. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
Halmstad

Krafttag mot vägglöss gav resultat

"Vi har en rutin som vi följer"
1:41 min

I Stockholm rasslar vägglöss omkring i tusentals studentbostäder och suger studentblod. Trångboddhet och gamla möbler som återanvänds gör att lössen trivs. Men i Halmstad är läget annorlunda.

 –  Vi har faktiskt inte haft ett enda fall under de senaste två åren och det är vi jättetacksamma för. Men vi känner till problemen och har haft fall här tidigare, säger Helena Nöjd, som är VD i HSK Studenbostäder, kårens hyresbolag.

Varför är det så mycket mindre problem i Halmstad?

- Vi tog krafttag mot problemen med vägglöss för ett par år sedan. Vi bytte ut alla våra träsängar mot stålsängar, vi har gjort grundliga saneringar vid varje tillfälle det har uppkommit och vi informerar våra studenter väldigt väl om hur de ska gå till väga om de stöter på problemet, säger Helena Nöjd.

Varför får man problem med vägglöss i just studentbostäder?

- Jag vågar inte svara exakt på det, men det är många studenter som reser och flyttar in och ut och man bor trångt och sover över hos varandra och vägglöss trivs ju på människor i trånga miljöer, säger Helena Nöjd.

I Stockholm är bristen på studentbostäder stor, större än i Halmstad, och många studenter delar rum eller små lägenheter. Soffsurfing, att man flyttar runt till varandra för att ha nånstans att bo, är vanlig.

Att plocka upp möbler som redan kastats är heller inte ovanligt och det här gillar vägglössen. Redan har nästan 400 studentbostäder i Stockholm sanerats i år och fler blir det när terminen drar igång snart.

Och även om läget är under kontroll i Halmstad finns beredskapen där.

-Vi har en rutin som vi följer. Vi informerar våra studenter om att de ska höra av sig till oss så fort som möjligt om de upptäcker antingen bett eller några spår av löss och då kopplar vi in saneringsbolag, låter lägenheten stå tom under ett par veckor och all textil tvättas och så vidare, säger Helena Nöjd.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".