JB-gymnasiet i Halmstad. Foto: Karin Ingströmer/Sveriges Radio
Halmstad/Sverige

Miljardskuld efter JB-konkurs

En miljard kronor fattas efter JB-koncernens konkurs. Det är mer än vad konkursförvaltaren hade väntat sig.

JB-koncernens konkurs är den största skolkonkursen i Sverige. Koncernen hade elva bolag och fler än 30 friskolor när den sattes i konkurs i juni. Hur stor andel av skulden som skolan i Halmstad står för är oklart.

 – Det uppstår ju alltid stora skulder i en konkurssituation, men det är ju en stor brist i boet, säger konkursförvaltaren Mats Emthén.

Bouppteckningen i konkursboet visar att skulderna totalt uppgick till 1 150 miljoner kronor. När tillgångarna räknats bort återstår skulder på 1 030 miljoner kronor.

– Det uppstår alltid skulder i en konkurs, och det här är ju en tjänsteproducerande verksamhet. Där finns det inte så mycket tillgångar,  säger Mats Emthén

Mats Emthén säger att konkursförvaltarna haft knappt om tid på sig att avyttra de tillgångar som fanns. Ett faktum som också påverkar den slutliga skulden.

Flera av skolorna kommer att drivas vidare med nya ägare. I Halmstad lyckades konkursförvaltaren aldrig att hitta någon ny ägare sedan skolans rektor hoppat av det planerade köpet mitt i sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".