Hadi Azimi flyttar till Örebro. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio
Varberg

Kritik mot snabb stängning av flyktingboende

1:29 min

Migrationsverkets beslut att med kort varsel lägga ner flyktingförläggningen i Himle utanför Varberg och Lia Hof utanför Ullared får kritik, bland annat av Röda korset.

– Det vi reagerar över är den snabba hanteringen. Att de ger besked på torsdagen och redan på fredagen ska de börja flytta. Vi fick oroliga sms på under kvällen. Vissa har fått uppehållstillstånd, har praktikplatser och har börjat på SFI. De har rotat sig i Varberg och det skapar en oro när allt sker så snabbt, säger Karin Askelöf på Röda korset i Träslöv.

En som ska flytta är Daddy Musesa.

– Jag ville gråta när de sa att vi skulle lämna, säger han.

Under dagen ska 19-årige Hadi Azimi från Afghanistan flytta till Örebro.

– Jag kan inte flytta härifrån - jag har en bror i Varberg. Jag vill stanna här, säger Hadi Azimi till P4 Halland.

Beslutet att förläggningen ska läggas ner togs för drygt en månad sedan och redan den sista augusti ska samtliga boende flyttas till en annan ort. Det snabba beslutet att lägga ner förläggningen under augusti har skakat om tillvaron för de boende i Himle.

Hadi Azimi bor på flyktingförläggningen i Himle och ska nu flytta till Örebro. Anledningen till att Migrationsverket beslutat att lägga ner förläggningen tidigare är att antalet asylsökande till Sverige har varit lägre än förväntat i år.

 – Varför ska de stänga här? Jag är jätteledsen och jag mår dåligt, säger Hadi Azim.

Ägarna till flyktingförläggningen i Himle har ett avtal med Migrationsverket att driva verksamheten till och med den sista november. Men nu nya beslut har gjort att flytten snabbas på och senast den sista augusti ska nedläggningen vara genomförd.

I fredags flyttade de första - två barnfamiljer - och under veckan som går kommer fler att lämna sina hem för att bosätta sig på andra platser. Och likt Hadi Azimi, så kommer en del att flyttas till Örebro.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista