Foto: Easy park
Kungsbacka/Halmstad

Mobilen betalar parkeringen

"Vi räknar med att det ska öka"
1:30 min

Inga mynt och glömt betalkortet hemma där du står vid p-automaten? Använd mobilen!

Från och med i dag är det möjligt att i Kungsbacka och Halmstad ringa in sin parkering eller använda en app och knappa in önskad tid.

Än så länge är användarna få, men antalet växer och det kommer att få konsekvenser på sikt menar Ulf Boberg, parkeringschef i Halmstad:

 – Kravet på biljettautomaterna minskar och vi räknar med att kunna dra ner antalet på sikt, säger han.

Kortbetalning är fortfarande det vanligaste sättet att betala parkeringsavgiftern. Än så länge innebär det nya systemet merarbete för parkeringsvakterna. När bilisten ringt eller via appen knappat in sin parkeringstid har han eller hon gjort sitt.

När parkeringsvakten sedan kontrollerar bilens registeringsnummer i en databas med hjälp av sin handdator får vakten direkt besked om avgiften är betald.

Parkeringssumman dras från bilistens bankkort av något av de företag som erbjuder de här tjänsterna. Pengarna skickas sedan till kommunen.

 – Det blir ett efterbetalningssystem. Tiden går inte ut förrän du själv väljer att avsluta, säger Ulf Broberg.

Bilisten betalar antingen med en månadsavgift eller ett påslag på parkeringsavgiften.

I Varberg, Laholm och Hylte kostar det inget att parkera, så där behövs inga appar, bara en p-skiva. I Falkenberg gäller kort eller pengar.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".