1 av 2
Syskonen Turid, Vidar och Lova Brodin driver Bäckhästens kafé. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
Hylte

Fika rättvist i Bäck

3:45 min

Ett av Sveriges få fairtradecertifierade kaféer ligger mellan Femsjö och Unnaryd. Det heter Bäckhästens kafé och blev det första helt rättvisa kaféet utanför Stockholm.

– För oss är det viktigt eftersom det är något som vi själva står för så mycket, säger Lova Brodin som driver kaféet tillsammans med sin bror Vidar.

Fairtrade, eller rättvis handel, handlar om att ge producenter och odlare i utvecklingsländer schyssta arbetsvillkor. Rättvisemärktningen är en oberoende produktmärkning som produkter framställda eller odlade av producenter som ger sina anställa rättvisa löner och en tryggare arbetsmiljö. Och allting som kommer från andra länder som serveras i Lovas och Vidars kafé är rättvisemärkt. Dessutom jobbar syskonen aktivt med att välja närproducerat och ekologiskt i första hand.

– I framtiden funderar vi på att även skaffa Kravcertifikat, så att allt vi använder ska vara ekologiskt. Det kanske blir svårare att få tag i produkter då, men det känns ändå viktigt, säger Vidar Brodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista