Det har hänt att kvinnor blivit kvar på jourboende i elva månader, berättar Annelie Hagberg. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Jourboende en flaskhals för utsatta kvinnor

1:36 min

Kvinnojouren i Varberg har fått det allt tuffare att hitta bostäder dit man kan slussa utsatta kvinnor. Men i Falkenberg och Halmstad fungerar det bättre.

Det är mycket svårare än för ett par år sedan att hitta nya peramenta bostäder, berättar Annelie Hagberg som sitter i styrelsen för Kvinnojouren Frideborg i Varberg:

– Som det sett ut de senaste tre åren så har vi vid två tillfällen haft boende som bott i över elva månader på grund av att de inte har kunnat få någon bostad och inte kunnat slussas vidare.

Hittills i år har Kvinnojouren Frideborg i Varberg tvingats säga nej till fler än man kunnat hjälpa med plats i jourens jourlägenheter. Lägenheterna är upptagna av kvinnor som inte lyckas hitta en ny permanent bostad. I stället får kvinnojouren hjälpa kvinnorna till jourboenden på andra orter.

Annelie Hagberg förklarar de ökande problemen i Varberg med att orten är attraktiv att bo på, och att det byggs för få hyreslägenheter. Hon vill inte påstå att Varbergs Bostads AB har prioriterat ner utsatta kvinnor jämfört med andra angelägna fall.

– Men våra kvinnor har ingen separat förtur, konstaterar hon.

Varberg ser ut att ha den värsta situationen i Halland på den här punkten. I Falkenberg går det ofta på en till tre månader att slussa kvinnorna vidare till nya bostäder, berättar Lotta Sonemalm på kvinnojouren där.

– Vi har absolut inte lika svårt som i Varberg, säger hon.

I Halmstad uppger kvinnojouren att samarbetet med det kommunala bostadsbolaget HFAB löper smidigt och det går relativt lätt att hitta lägenheter till kvinnorna.

Lotta Sonemalm i Falkenberg arbetar även på riksnivå i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund och menar att problemet tycks vara generellt.

– Det är fler och fler kvinnojourer som upplever att det är svårare för kvinnor att komma till andra bostäder.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista