1 av 2
Det har hänt att kvinnor blivit kvar på jourboende i elva månader, berättar Annelie Hagberg. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 2
VARBERG

Kvinnojouren önskar öronmärkta lägenheter

1:44 min

Bättre samarbete med privata hyresvärdar. Privatpersoner som ställer upp med bostäder. Men allra helst öronmärkta lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget. Det är kvinnojourens önskelista för att hjälpa utsatta kvinnor i Varberg.

När kvinnor blir kvar länge i kvinnojourernas jourlägenheter så tvingas man säga nej till nya fall, som i stället får söka sig till andra orter. I Halland är det framför allt i Varberg som problemet är stort.

Kvinnojouren Frideborg i Varberg skulle gärna se att politikerna bestämde att Varbergs Bostads AB ska sätta av ett visst antal lägenheter till de här kvinnorna.

– Det hade varit det absolut optimala om man kunde ha sådana direktiv, säger Annelie Hagberg i kvinnojourens styrelse.

Men man hoppas också att kvinnojouren eller kommunen ska lyckas få igång ett samarbete med privata hyresvärdar, och att vanliga människor tänker efter om de kan erbjuda bostad åt en våldsutsatt kvinna och eventuella barn.

– Jag tror att det finns många människor som har en stuga eller övernattningslägenhet eller bor ensamma i ett stort hus, säger Hagberg.

-- Det är inte enbart kvinnojouren som tycker att frågan är viktig. Även regering och riksdag prioriterar frågan. Relationsvåld är inte bara förödande för många människor utan också en väldigt stor kostnad för samhället, betonar hon.

I Falkenberg och Halmstad är det lite lättare för kvinnor att hitta en ny permanent bostad. Men i Sverige som helhet är detta ett stort problem som också innebär allvarliga risker.

– När en kvinna blir boende länge på en kvinnojour och inte får det stöd hon har rätt till, är risken stor att hon vänder tillbaka till sin relation och där också kanske faktiskt mister livet, säger Lotta Sonemalm i Falkenberg, som arbetar i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista