Region Hallands ekonomidirektör William Hedman. Foto: Sveriges Radio.
Halland

Pengabrist hos Apotekstjänst - får förskott av Region Halland

1:38 min

Apotekstjänst, som tog över leveransen av dosläkemedel till länet i maj, har akut pengabrist. Nu måste Region Halland och Västra Götaland gå in med en förskottsbetalning på 25 miljoner kronor, för att trygga läkemedelsförsörjningen.

Hallands bidrag i förskottsbetalningen ligger på 3,5 miljoner kronor. Det handlar om 6000 patienter för Region Halland och enligt ekonomidirektören William Hedman hade ingen annan kunnat ge medicinerna till patienterna med så kort varsel.

– Det som har stått i första rum för oss är att våra patienter får dosläkemedlen, säger William Hedman.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen hann inte ens samlas för att ta beslutet, utan ordföranden Mats Eriksson fick själv gå in och bevilja förskottet. Även han säger att det var ett lätt beslut eftersom läkemedlen måste komma fram.

Ägaren till Apotekstjänst, Gerard Versteeg, förklarar att pengabristen beror på att regionerna inte köpt den mängd läkemedel man sagt att man skulle, utan snarare hälften.

Förskottet är en engångsföreteelse, enligt Apotekstjänst, och även Region Halland, känner sig trygga med att lämna ifrån sig pengarna.

– Det är givetvis inte en gynnsam situation, men vi har kommit överens med bolaget och vi bedömer tillsammans med Västra Götalandsregionen att bolaget kommer att klara av sina åtaganden efter den här insatsen, säger William Hedman på Region Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista