Kristina Hedlund som är enhetschef för vuxenenheten på socialförvaltningen i Varberg. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Kvinnojouren i Varberg

Svårt att få hjälp från hyresvärdar

1:11 min

Det är ont om bostäder för kvinnor i Varberg som utsatts för våld i nära relationer. Och trots Socialförvaltningens försök att få privata hyresvärdar att ställa upp med bostäder, är intresset svalt.

När det är ont om bostäder för våldsutsatta kvinnor leder det till att det blir svårt att få plats i kvinnojourens jourlägenheter, eftersom kvinnor kan bli kvar där under lång tid.

-- Vi gjorde ett försök i våras att ha ett informationsmöte och bjuda in de privata värdarna för berätta hur det fungerar med sociala kontrakt och målgrupper och om samarbetet med Varbergs Bostads AB. Tyvärr var det inga privata hyresvärdar som nappade på inbjudan vid det tillfället, men vi behöver göra fler försök för att få med dem, säger Kristina Hedlund som är enhetschef för vuxen-enheten på socialförvaltningen i Varberg.

Så det var inte en enda som kom till mötet över huvud taget?
– Nej, det var det inte.

Intresset från de privata hyresvärdarna i Varberg att hjälpa kvinnor som är utsatta för våld verkar alltså svalt, även om det finns enstaka värdar som hyr ut till de här kvinnorna.

Kristina Hedlund hoppas att det ska bli bättre, och när det gäller socialtjänsten och det kommunalabostadsbolaget så tycker hon att de tar frågan på allvar.

– Min upplevelse är nog ändå att när vi får till oss en våldsutsatt kvinna med behov av förtur, så prioriterar vi dem här på socialförvaltningen och att ta upp dem på ett bomöte med Varbergs Bostads AB, och min upplevelse är att även bostadsbolaget prioriterar dem, säger Kristina Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista