Zoltán Köhalmi, tillförordnad medicinskt ansvarig sjuksjöterska. Foto: Sveriges Radio.
Apotekstjänst

Medicinstrulet fortsätter

1:44 min

Det är fortsattta problem med läkemedelsleveranserna från Apotekstjänst. Nu ska Halmstads kommun göra en sammanställning av all extratid som personalen lagt på att jaga läkemedel.

Tanken med greppet från Halmstads kommun är att visa Region Halland, som upphandlat tjänsten, vilka merkostnader som uppstått.

– Det har handlat om ganska mycket tid och vi har fått ta in extra sjuksköterskor för att ro i land det här. Det ställer till problem, speciellt under sommaren, säger Brita Andersson, verksamhetschef för Hemsjukvård och Förebyggande.

Utöver extratiden för att jaga läkemedel och skriva avvikelserapporter, har upphandlingen även gjort att personalen måste lägga mer tid på att lugna kunderna som upplever stor oro när det inte fungerar med medicinen. Den tiden kan man inte registrera, säger Brita Andersson.

Även om leveranserna från Apotekstjänst förbättrats är det fortfarande strul. Ett tiotal felrapporter i veckan kommer in till Zoltán Köhalmi, ställföreträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad kommun. Till exempel lämpas vissa kartonger fortfarande bara av i entréerna, trots att det nu är krav på att medicinleveranser från posten ska kvitteras.

– Jag fick ett samtal från ett boende igår om att det har hänt igen. Den här gången handlar det om både mediciner och kylda mediciner. Det var inte ens märkt på lådan att det skulle vara kylda mediciner. Sådant får inte förekomma, säger Zoltán Köhalmi.

De senaste avvikelserapporterna handlar också om tomma dospåsar, beställningar som avvisas utan förklaring och ögondroppar som jagats sen 30 maj.

Sammanställningen av den extratid som personalen lagt ska vara klar nästa vecka. När genomgången är klar ska den presenteras för Region Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista