Biträdande smittskyddsläkare Ann Åkesson varnar för att köpa antibiotika från internet. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio

Risker med nätantibiotika

1:10 min

Att fler hoppar över läkarbesök och beställer antibiotika på internet kan skada den som gör det - men också skapa resistenta bakterier.

 – Den största risken är att du inte vet vad det är för läkemedel du får. Du vet inte om du får rätt behandling, säger biträdande smittskyddsläkare Ann Åkesson. 

I flera år har smittskyddsläkarna i Halland jobbat hårt med informationskampanjer för att få vårdcentralerna och sjukhusen att skriva ut mindre antibiotika.

Antalet utskrivningar av läkemedlet har ibland varit onödigt många i länet. Ibland sätts det in som felaktigt botemedel mot orsaker som inte alltid behöver botas med just antibiotika.

2007 låg Halland över rikssnittet. Men därefter har utskrivningarna av antibiotika sjunkit och länet ligger nu på samma nivå som landet i övrigt.

Men om invånare i länet börjar självdiagnostisera och köpa antibiotika över internet utan att ha fått en diagnos av en läkare, så kan användandet i länet återigen växa.

 – Det kan försvåra den målsättning vi har att få ner onödig antibiotokabehandling i Halland och nationellt, säger Ann Åkesson.

Johan Sundström
johan.sundstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista