Nu provas fallet mot pappan i Högsta domstolen. Foto: Scanpix
Kungsbacka

Pappan prövas i Högsta domstolen

"Nöjd med ny prövning"
1:15 min

Det blir en ny rättslig prövning för den pappa i Kungsbacka som dömts till fängelse för att ha skakat sitt spädbarn.

För ett par år sen dömdes mannen av Varbergs tingsrätt till 80 dagsböter för att ha utsatt sin två månader gamla pojke för så kallat skakvåld - typiskt sett när en uttröttad förälder tappar besinningen och skakar barnet för att det ska sluta skrika.

Tingsrätten ansåg att det handlade om oaktsamhet - men hovrätten skärpte senare straffet från böter till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel - eftersom hovrätten menade att pappan i lagens mening varit likgiltig för om sonen skulle bli livsfarligt skadad.

Och det är bland annat den frågan som Högsta domstolen nu går med på att pröva - hur hovrätten har resonerat kring det som kallas likgiltighetsuppsåt. Men även om det finns skäl att bedöma bevisen - såsom uppgifter från läkare - på något annat sätt.

Däremot prövas inte det skadestånd på 55 000 kronor som mannen dömdes att betala.

Det har tagit nära ett år för Högsta domstolen att bestämma sig för att ta upp fallet - och pappan vet alltså fortfarande inte om han måste avtjäna sina ett och ett halvt år - det han nu vet är att han eventuellt kan få straffet mildrat.

Kungsbackabons försvarare, advokat Ann Bark, säger att hon givetvis är nöjd med att det blir en ny prövning.

Magnus Hagström

magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".