Willy Engebrethsen, rättsombud för riksförbundet FUB i Halland, Gerd Pontén och Maria Ivarsson i Autism - och Aspergerföreningen i Halland. Foto: Jennie Persson / Sveriges Radio
Varberg

Starka reaktioner när LSS-boende överklagas

"Det ska inte behöva bli såhär varje gång"
1:42 min

De nya överklaganden mot ett hem anpassat för personer med psykiska funktionshinder i Varberg har väckt starka reaktioner.

Föräldrar till barn med speciella behov och andra berörda har reagerat mot att grannar inte vill att boendet ska placeras villaområdet i Träslöv. Någon som själv är berörd är Gerd Pontén, ordförande i Autism - och aspergerföreningen i Halland och som också har en vuxen son med autism.

– Denna gången tror jag att det fortfarande är samma, att det är en okunskap utav dem som bor runtomkring, säger Gerd Pontén.

En annan som reagerade när hon hörde om protesterna i Varberg var Maria Ivarsson. Hon har en 7-årig son med autism och även om det inte är aktuellt med ett LSS-boende för honom än på några år, så påverkade protesterna henne. 

– Man känner nej, nu måste man kämpa igen. Så fort barn inte följer det här raka spåret som man ska göra som "normalt" barn, så är det mycket kontakter, mycket skrivande och mycket kämpande. Och så känner man - jaha, ännu en gång.

– Jag hoppas ju att alla människor har sådan kunskap så att det ska lugna sig, det ska inte behöva bli såhär, säger Maria Ivarsson.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".