Till höger Jörgen Spens. Foto: Sveriges Radio
Halland

Solig sommar ökar öltörsten

1:51 min

Det har varit en god ölsommar för bryggerierna i Halland. Både Carlsberg och Krönleins har ökat sin försäljning jämfört med i fjol.

– Det har varit en väldigt fin sommar för oss. Vädret påverkar jättemycket. En fin sommar ger 10-15 procents ökning och så har det blivit för oss i sommar, säger Jörgen Spens, försäljningschef på Krönleins.

Den soliga sommaren gläder även Carlsberg, berättar kommunikatören Jörgen Welter.

– Ölförsäljningen har gått väldigt bra. Den har gått bättre än förra året, vilket kanske inte är så konstigt. Sedan har det faktiskt gått lite bättre än vi har prognostiserat och det är ju positivt att vi slår våra egna förhoppningar, säger han.

Några detaljerade siffror finns inte än men grovt räknat handlar det om en ökning med sex procent, säger Jörgen Welter.

Fortfarande är det främst ljusa lager som står för de stora volymerna sommartid, men trenden med ett ökat ölintresse märks också. De nischade ölerna blir fler och går allt bättre och studiebesök och ölprovning ökar också i popularitet.

Alkoholfria öler fortsätter att gå bra, enligt de bägge bryggerierna. Carlsbergs har ökat med runt 15 procent.

– Framförallt tror jag att vi har haft nytta och glädje av att vi har försökt pusha vårt alkoholfria sortiment i samband med fotbolls-EM. Där ser vi en väldigt tydlig ökning, säger Jörgen Welter.

– Det är ett väldigt stort intresse för alkoholfritt och det känns ju rätt i tiden, säger Jörgen Spens.

Så rätt att Krönleins tog fram två sorters alkoholfria öler i höstas, det ena vann en guldmedalj i senaste öl-VM i England. Däremot säljer lätt- och folkölen mindre, säger Jörgen Spens.

Även på länets två mikrobryggerier, som producerar i mindre skala, märks trenden med ett ökat ölintresse. Inger Elftorp driver Byaregårdens brygghus utanför Veddige.

– Absolut märker vi det. Vi har mycket provningar och kurser, även i bryggning, och de är fulla, säger hon.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista