Allt fler robotgräsklippare skadas under åskoväder. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Halland

Åskan slår mot robotgräsklipparna

1:12 min

I takt med att robotgräsklipparna blir allt vanligare i våra trädgårdar ökar också skadorna som anmäls till försäkringsbolagen. Och det är åskan som är boven.

Färska siffror från Länsförsäkringar i Halland visar att mer än var tionde åskskada som anmälts i år har varit en robotgräsklippare.

– Det är ett nytt fenomen. I sommar har vi haft ett 20-tal anmälda skador på robotgräsklippare. Det är i laddstationen som det slår, säger Lena Nilsson skadechef på Länsförsäkringar i Halland.

20 av 150 anmälda skador är robotgräsklippare. Hur ser du på det?

– Det är ett väldigt intresse för robotgräsklippare så det är ett nytt fenomen. Det är svårt att undvika skador när det är mycket åska.

Det är när blixten slår i elnätet som laddstationen till robotgräsklipparen slås ut. Robotgräsklipparen är numera en av våra dyraste elartiklar i hemmet och bara byte av laddstationen kostar 6 000-7 000 kronor, enligt Lena Nilsson.

Tillsammans med tv, dator, telefoner, kyl och frys är den nu en av de elektriska apparater som riskerar att gå sönder vid åskväder. En del av dem kan skyddas med åskskydd, men det finns ett enkelt sätt att skydda sig och kanske slippa en onödig utgift.

– Det mest effektiva är att dra ut kontakten när åskan börjar slå, säger Lena Nilsson.


Andreas Svensson

andreas.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista