Emma och Linnea Söderlund. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
Halmstad

Ojämställd lag leder till att mammor måste adoptera sina egna barn

"Obehagliga frågor"
1:57 min

Du och din fru bestämmer er för att skaffa barn tillsammans. När barnet föds räknas inte du som förälder, utan du måste då adoptera ditt eget barn för att bli barnets vårdnadshavare i lagens mening. Det är verkligheten för många samkönade gifta kvinnor.

– Först skulle faderskapsutredningen läggas ner, sedan kunde jag ansöka om att få adoptera hos tingsrätten, säger Emma Söderlund, gift med Linnea Söderlund sedan tre år tillbaka och numera förälder till ett och ett halvt år gamla Vide-Lo.

När bebisen väl kom var det alltså bara Linnea som blev förälder, i lagens mening. Emma och Linnea valde nämligen som många andra samkönade par att göra en assisterad befruktning i form av insemination utomlands, i Danmark. Trots att båda skrivit under papper på att de båda vill göra inseminationen är det bara Linnea som räknas som förälder i Sverige.

När Emmas lämplighet som förälder skulle utredas kom först tjänstemän från familjerätten i kommunen på hembesök, och efter det fick både Emma och hennes fru svara på frågor individuellt.

– Jag fick frågor om vårt förhållande och mycket om mina tidigare förhållanden, om jag träffat män tidigare och om jag verkligen tror att jag är lesbisk. Det var obehagliga frågor, väldigt personliga och privata, säger Linnea Söderlund.

– Det kändes väldigt fel, det var irrelevanta frågor som kändes väldigt kränkande, säger Emma.

Själva adoptionsprocessen med hemutredning och väntetider tog fyra månader, och under den tiden hade Vide-Lo bara en vårdnadshavare, Linnea. Hade Emma hetat Elias hade den så kallade faderskapspresumtionen i föräldrabalken automatiskt räknat henne som förälder.

– Vi har ju skrivit under papper på att vi har gjort inseminationen tillsammans. Jag skulle önska att lagstiftningen ändrades så att den inte utgår från att det alltid finns en mamma och en pappa, säger Emma Söderlund.

– Kön har ingen betydelse överhuvudtaget. Det kan vara vilka föräldrar som helst, det spelar ju ingen roll, säger Linnea Söderlund.

Fakta: Föräldraskap enligt lagen

Det är #link=358278# som reglerar föräldraskapet.

Gift särkönat par: Båda räknas som föräldrar automatiskt med moderskaps- och faderskapspresumtionen, oavsett hur barnet har kommit till.

Gift samkönat tjejpar: Den födande kvinnan räknas automatiskt som mamma, medan den andra kvinnan måste ta kontakt med socialkontoret och skriva under en föräldrabekräftelse om den assisterade befruktningen skett inom svensk sjukvård. Om befruktningen skett utomlands måste den ickefödande kvinnan adoptera barnet genom en så kallad närståendeadoption.

Särkönat sambopar: Kvinnan blir automatiskt förälder medan mannen måste bekräfta faderskapet hos socialkontoret, oavsett hur barnet kommit till.

Samkönat sambopar: Den ickefödande kvinnan behöver också skriva på en bekräftelse hos socialkontoret vid en insemination i Sverige.

Eftersom en sambo inte får ansöka om närståendeadoption så kan båda kvinnorna i ett samkönat sambopar inte bli föräldrar till sitt barn om de genomför en insemination utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".