1 av 2
Mathias Lassinantti Jansson. Foto: Konkurrensverket
2 av 2
Halland

Konkurrensverket granskar Region Halland

1:18 min

Konkurrensverket har bestämt sig för att göra en granskning av Region Hallands och Västra Götalands förskott till Apotekstjänst.

Företaget som levererar dosläkemedel begärde i slutet av juli 25 miljoner kronor i förskott för att klara leveranserna. En begäran båda regionerna gick med på. Det förskottet ska Konkurrensverket nu titta närmare på, berättar Mathias Lassinantti Jansson, en av verkets jurister. 

– Man får ju inte genomföra så kallade väsentliga förändringar av ett upphandlat avtal. I så fall är det ett nytt avtal som skulle ha upphandlats. Enligt verkets prioriteringspolicy ska vi prioritera att granska avtal med stora ekonomiska värden och 25 miljoner kan man ju tycka är ganska mycket pengar, säger han.

Konkurrensverket har nu skrivit till regionerna för att få mer fakta, nästa steg blir att titta på juridiken, om det handlar om en så kallad otillåten direktupphandling och hur man i så fall går vidare.

Regionerna anser att de inte hade något val eftersom 37 000 patienter i Västra Götaland och 6 000 i Halland riskerade att stå utan mediciner. Och rent juridiskt kan en direktupphandling motiveras om myndigheten hamnat i en brådskande situation, utan egen förskyllan.

Men det kan också bli tal om böter om upphandlingen inte är motiverad.

– Om man skulle komma fram till att detta är något som skulle ha upphandlats på nytt med ett annonserat förfarande så har vi till slut alternativet att gå till domstol och kräva en så kallad upphandlingsskadeavgift.

Vad kan en sådan hamna på?

Som mest tio procent av kontraktsvärdet eller tio miljoner kronor, säger Mathias Lassinantti Jansson.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista