Varbergarna blir alltfler. Arkivfoto: Annika Augustsson/Sveriges Radio Halland
Halland

Varberg växer mest

1:40 min

Varberg var den kommun i Halland som växte mest under första halvåret i år. Tidigare har det ofta varit Kungsbacka.

Men där blev inte så många bostäder färdiga i våras - vilket däremot skedde i Varberg

– Det är roligt, vi vill gärna fortsätta växa, så den ökningen är vi glada för, konstaterar Varbergs moderata kommunalråd Jörgen Warborn.

I de kommuner som har ett sug efter lediga bostäder beror folkökningen till stor del på hur många nya bostäder som blir inflyttningsklara - eller ibland på att sommarstugor görs om till åretruntbostäder.

Och vårens inflyttning i kvarteret Lorensberg i centrala Varberg är en viktig förklaring till att Varberg ökade med över 400 invånare bara på ett halvår.

Det ger Varberg tätpositionen just för det halvår som just passerat - men därmed inte sagt att Varberg stadigvarande har gått om Kungsbacka som snabbast växande kommun i Halland.

Kungsbacka har visserligen inte vuxit med mer än 160 personer, bara en tredjedel mot samma period i fjol, men kommunalrådet Per Ödman påpekar att nu i höst flyttar många in i den nya stora stadsdelen Kolla. Ändå tror han inte att Kungsbacka just i år kommer att passera 1000-strecket för hela året.

I övrigt kan man notera att varken Halmstad eller Laholm växte riktigt lika mycket som första halvåret 2012, medan däremot Falkenberg ökade litemer. Hylte är den enda kommun som fortsätter att tappa invånare, om än bara 30 personer.

Men Varberg växer alltså just nu snabbast och det för med sig behov av mera kommunal service.

– Förskoleköerna jobbar vi med ständigt och vi har ett aggressivt utbyggnadsprogram för nya förskolor. Det är ju trots allt barnfamiljer som flyttar in, säger Jörgen Warborn.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista