1 av 2
EU-regler tvingar kommunen att avråda från bad. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 2
KUNGSBACKA

Dagvattenledningen blir kvar på stranden

1:45 min

Det är inte aktuellt att flytta den dagvattenledning som mynnar på den populära badstranden Vita sand i Åsa. Det betyder fortsatta problem för badande, befarar Larry Söder (KD).

Kommunfullmäktige i Kungsbacka har avslagit hans och Anna Hjertqvists -motion om att flytta eller förlänga ledningen som ett första steg mot bättre badvatten.

– För Vita sand betyder det att man får vänta mycket längre på att kunna använda den som fin badstrand framgent, och att turister och Åsabor kommer att märka problematiken även framöver, är Larry Söders slutsats.

– Även om man vill lösa problemet så vill man inte göra det på kort sikt utan ta ett antal år på sig.

Problemen med badvattenkvalitén på Vita sand visar sig framför allt när det regnar mycket. Skyltarna som avråder från bad måste ändå sitta uppe, men det är inte alla som ser dem.

– Jag har inte sett skylten, den missade jag. Vi hade tänkt surfa, men vi gör det ändå, sade Mikael Lygner när han intervjuades tidigare i sommar på stranden.

Larry Söder vill att dagvattenledningen ska flyttas så att badviken inte förorenas därifrån i alla fall.

Men han fick inte mycket stöd vare sig i kommunfullmäktige eller Nämnden för teknik som hellre vill ta ett samlat grepp: Det kan vara allt ifrån att se till att det dagvatten som rinner ut i ledningen är så rent som möjligt, till att förbättra avlopp från hus som inte har kommunalt avlopp. Det kan också vara att se till att reningsverket inte blir överbelastat och tvingas släppa ut orenat toalettavlopp.

Sådant kostar tid och pengar, men nu behövs pengarna i alla fall inte just till ledningen som mynnar på stranden.

Att flytta ledningen hade visserligen inte löst alla problem men hjälpt till på kort sikt, menar Larry Söder.

– Vårt förslag skulle ha gjort det möjligt att fortsätta använda Vita sand som badstrand. Men man måste givetvis även göra andra saker för att det på lång sikt ska bli miljömässigt bra, medger han.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista