Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Unnaryd

Oro bland knallar för kassaregister

1:47 min

Sommarens marknadssäsong går mot sitt slut och bland knallarna finns en oro för hur nästa sommar ska bli. Då måste även torg- och marknadshandlare ha ett certifierat kassaregister.

Karin Hoving är markandsgeneral för Unnaryds marknad.

– Måste man ha kassapparat ute på marknader, då är det finito, god natt, så låter det på knallarna.

Är det en knäckfråga för framtiden?

– Det skulle jag mycket väl kunna tänka mig. Om inte annat ska du ha ström till alla och hur ska det funka, undrar Karin Hoving.

Från årsskiftet ska all tillfällig handel skötas med certifierat kassaregister, tidigare var bland annat torg- och marknadshandlare undantagna. Svensk Handel har tryckt på för lika regler och Skatteverket tror på mindre svarthandel, uppskattningsvis tros lagändringen ge runt 80 miljoner kronor i tillskott till stadskassan.

Fortfarande finns några undantag från kraven. Det gäller dem som säljer i obetydlig omfattning, det vill säga för högst 178 000 kronor om året, inklusive moms. Än så länge gäller det också utländska handlare som inte har ett fast driftsställe, en bas för företaget i Sverige. Men just detta undantag är under utredning.

Skatteverket ska också få större möjligheter att bevilja enskilda undantag, om reglerna anses oskäliga att följa. Den definitionen arbetar Skatteverket med nu, och exempelvis tittar man på enstaka tillfällen när vädret gör tekniken svåranvänd.

Förbättrad och billigare teknik nämns annars som något handlarna har nytta av. Det behöver inte bli så dyrt att skaffa kassaregister, enligt lagutredningen. 

Vicky Ekwall på Tiraholms Fisk är en av dem som redan har utrustningen klar.

– Vi har förberett för det hemma och har ett kassaregister vi kan ta när den dagen kommer. Vi har också utökat det lite och har en mobil kortdragare också, för det är ju oftast det stora bekymret.

 Tror du att oron inte är riktigt befogad för att detta kan bli en ödesfråga för Unnaryds marknad?

– Vi hoppas ju naturligtvis att det inte blir det, men samtidigt kan även jag känna en viss oro för att det kan bli en ödesfråga, säger hon.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista