1 av 2
Birgitta Almén rektor på Bäckagårdsskolan i Halmstad ser problemen med stressade föräldrar. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
2 av 2
Hallandspolisens Peter Öhrn säger att föräldrar måste bli medvetna om riskerna vid skolorna. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
Halland

Föräldrar är största trafikfaran vid skolor

1:45 min

Mer än hälften av rektorerna i Halland tycker att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem. Den största faran är stressade föräldrar som lämnar sina barn på väg till jobbet.

Birgitta Almén är rektor på Bäckagårdsskolan i Halmstad och enligt henne är det farligast på morgonen när skolan startar.

– Det är lurigt när så många barn kommer på en gång. Man är ofta väldigt stressad och då blir risken ännu större.

Birgitta Almén är en av rektorerna i Halland som tycker att trafiksäkerheten vid skolan är ett problem. Enligt en färsk undersökning håller mer än hälften av länets rektorer med Birgitta Almén om att det är osäkert vid skolorna på morgonen.

Och nästan 75 procent av rektorerna i länet tycker enligt samma undersökning att det är föräldrar själva, som lämnar sina barn med bil, som är den största risken. Peter Öhrn på Hallandspolisen delar den uppfattningen.

– När man hämtar och lämnar sina barn så har man ofta bråttom, då går det ofta för fort och man åsidosätter trafikregler. Vi har regelbundna kontroller utanför skolor. Till exempel imorse stod vi utanför Hallägraskolan i Halmstad och rapporterade sex stycken för hastighetsöverträdelse, säger Peter Öhrn.


Johan Sundström
johan.sundstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista