Erik Rosengren är nöjd med att ha hittat de väl bevarade resterna av kyrkans entré. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
VARBERG

Bilden av klosterkyrkan tar fastare form

1:34 min

Den forna klosterkyrkan i Åskloster utanför Varberg träder fram ur historiens dunkel. Arkeologerna har i sommar grävt fram en unik entré.

– Vi har ju grävt här i ett par år och inte riktigt fått fram hur kyrkan såg ut, berättar Erik Rosengren, arkeolog och landsantikvarie.

–  Därför tog jag en titt där jag trodde att den västra gaveln fanns, och där fanns den också. Så nu vet vi att här fanns en magnifik kyrka, 21 meter bred och säkert 10 meter hög invändigt.

Från början var det viktigt för cistercienser-orden att bara munkarna själva fick komma in i deras kloster. Därför var det inte självklart att det också har funnits en ingång för allmänheten i klosterkyrkan i Ås kloster, men i sommar har man alltså hittat resterna av en sådan entré.

Klosterkyrkan raserades till stor del när teglet behövdes för att reparera Varbergs fästning. Men det som finns kvar skvallrar om ett högt och praktfullt entrévalv.

– En spetsig båge som man ofta ser på kyrkor på kontinenten, konstaterar Rosengren.

Sommarens utgrävningar i Ås kloster visar också att kyrkan var rejält bred och hade tre skepp, och den entré för allmänheten som man har hittat betraktas som unik.

– Det finns ingen annan känd öppning som ser ut på det sättet. Den är väldigt elegant gjord. Många av dem som säkert funnits är förstörda av tidens tand och restaurerade och ser inte ut som original, men det här är original år 1400, säger Erik Rosengren.

– En dansk medeltidsarkeolog som är väldigt kunnig på dansk medeltida arkitektur har aldrig sett en sådan portal tidigare. Därför är det extra spännande och kan tillföra den stilhistoriska forskningen en hel del.


Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista