1 av 2
Här bland badstugorna skedde mötet. Foto Mimmi Ek
2 av 2
Mimmi Ek säger att hon är 100 procent säker på att det var en varg.
Falkenberg

Varg kan ha setts i Skrea

1:28 min

En varg kan ha siktats bland badstugorna på Skrea strand. Mimmi Ek, badgäst från Göteborg, säger att hon är helt säker på sin sak.

– Det var på lördagsmorgonen och jag hade varit i stugan där toaletten är. Så en fem till tio meter ifrån mig står det en varg som vänder på huvudet och vi tittar varande djupt in i ögonen. Sedan vänder den bort huvudet igen och bara travar iväg mellan stugorna.

Vad tänkte du?

– Den var så vacker och jag blev inte rädd alls. Men sedan kom jag att tänka på vår kanin och kände "hjälp, har den varit hos henne". Men hon satt så trygg i sin bur så det var ingen fara.

Det är ganska vanligt at varg förväxlas med hund, hur säker är du?

– Jag är 100 procent säker. Den var väldigt stor och så grov, och svansen och allting bara sa att det var en varg och den var helt fantastisk.

Det var inte vad du hade väntat dig när du gick på toa?

Nej, det var det inte men det var väldigt fascinerande. Just denna vecka har det varit väldigt lite folk vid stugorna och det gjorde nog att den var mer på språng där nere.

Tommy Berglund är rovdjursinventerare på länsstyrelsen och han har intervjuat Mimmi Ek. Han säger till P4 Radio Halland att hon låter trovärdig och kan beskriva djuret och rörelsemönstret bra. Möjligen att den helt grå färgen inte stämmer helt, eftersom vargar även är ljusbruna-beige på sidorna, men eftersom det var tidigt på morgonen kan färgen ha missuppfattats.

– Man ska komma ihåg att det finns stor förväxlingsrisk mellan varg och hund, men jag håller inte för otroligt att detta var en varg. Särskilt med tanke på att det har varit fem vargangrepp i Skåne de senaste veckorna, säger han.

Vargar har en förmåga att hamna på fel sida E6 och på så vis ”stängs in” förklarar Tommy Berglund. Är det en varg lär det komma in fler rapporter snart.

– Vargen kan hålla sig undan ett tag och ligga och käka på ett rådjur i en skogsdunge, och ibland har de dykt upp i Skåne utan att någon har sett dem på deras väg dit. Men inom en snar framtid är det troligt att vi får in någon mer rapport, om detta är en varg, säger Tommy Berglund.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista