Joachim Wadström, grundskolechef i Varbergs kommun. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Varberg

Kommunen positiv inför skolstart

1:38 min

Skolstarten i Varberg för med sig en hel del förändringar, efter den stora omorganisationen som genomfördes tidigare i år. Men trots protester och överklaganden som gjorts, så tycker man från kommunens håll att omorganisationen har gått bra.

– Visst har vi haft några enskilda frågor, då gäller det att hitta bästa möjliga lösningar och det har varit allas ambition. Jag får nog säga att det har varit ett väldigt smidigt arbete.

– Även mot föräldrar. Vi har haft föräldrar som har haft åsikter och som har varit bekymrade kring att eleverna har haft en bra undervisning i dag och kommer de att få det i framtiden? Då har vi valt att ha en dialog mellan rektor och föräldrar och många gånger har man kunnat lösa det specifika kring eleven, säger grundskolechefen Joachim Wadström.

Främst handlar förändringarna om nya årskursinriktningar, nya upptagningsområden och förflyttning av personal och elever. Den nya skolorganisationen innebär också att skolan i Karl Gustav fick läggas ned och under året så har förändringarna väckt starka reaktioner, främst från föräldrar, vars barn måste byta skola. Men Joachim Wadström tycker att man har hamnat rätt.

– Jag tror att vi har kommit rätt och jag tror att det här kommer stärka kvalitén i undervisningen. Vi har gjort en upprustning av lokaler och vi har brutit upp från gamla invanda miljöer. Men oftast är barn och ungdomar väldigt bra på att ta nya sammanhang på ett bra sätt så där är jag inte orolig. Men givetvis kommer det vara en del problem under hösten. Vi har försökt att göra det rätt, men det kan ändå vara så att vi upptäcker att här behöver vi rätta till saker, säger grundskolechef Joachim Wadström.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista