Eftersöksjägaren Robin Leandersson med hunden Nova. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Laholm

Farligt vid olycksplatser – Nova blev påkörd

"Jag är inte där för att jävlas med folk"
1:42 min

Bilister kör för fort vid platser där det har skett en viltolycka. Det tycker eftersöksjägare som arbetar med att söka upp trafikskadat vilt. Robin Leanderssons hund Nova blev påkörd när hon sökte efter en skadad älg.

– Jag var ute på en viltolycka på väg 24. Vi var där vid halv fem och satte ut våra tält. Och det kändes redan där att det var obehagligt. Vi gick längs vägen och det var flera gånger som man kände hur det riktigt blåste till. Så nära kommer bilarna. Då är man ändå nere i vägkanten, men de håller inte ut någonting.

Nova gick i skogen och spårade älgen och bara efter någon minut så kom hon ut och då kommer det en bil där vi stod och han kör på hunden.

Hur gick det med Nova?

– Hon kunde fortsätta eftersöket efteråt, som tur var, men det kunde gått väldigt, väldigt illa, säger Robin Leandersson.

Eftersöksjägarna, som kallas ut av polisen när det skett en viltolycka, sätter upp stora varningsskyltar kring området där olyckan skett. Men trots varningarna och det faktum att det går människor och hundar precis intill vägkanten, så fortsätter många bilister att köra i hög hastighet.

Och problemet är utbrett, säger Robin Leandersson. Han skrev om olyckan med hunden Nova på sin blogg och fick ett stort gensvar runt om i Sverige. Folk som precis som Robin och hans kollegor tycker att bilister måste ta situation på större allvar.

– Det handlar nog dels om mycket okunskap och i dagens samhälle så har ju alla bråttom. Jag tror att det handlar mycket om att man inte har tid att stå och vänta. Man vill inte gör någon illa, men jag tror inte folk förstår. Jag är inte där för att jävlas med folk, jag står inte där för att jag tycker det är kul.

– Jag tror att polisen har gjort vad de kan och de andra insatserna också, nu tror jag att vi måste få lite gensvar från befolkningen också, att man kanske får ta och tänka till lite. Vi kommer säkert ha en olycka med folk eller hundar inblandade, med mycket mer tragisk utgång. Det är jag ganska säker på, säger Robin Leandersson.


Jenny Persson
jenny.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".