Foto: Cajsa Vingros Carlson/Sveriges Radio
Falkenberg

Falkenberg nytt centrum för kultur

1:58 min

Falkenberg kommer att bli ett nytt centrum för kultur och innovation. Det har man kommit fram till med hjälp av en matematisk modell som tidigare tillämpats på fågelflockars beteende.

Det är Kulturmiljö Halland som har kartlagt alla kulturaktiviteter och alla kulturlokaler i länet, och analyserat hur de förhåller sig till varandra, för att identifiera Hallands "kreativa kraftfält". Christer Gustafsson professor i kulturvård vid Uppsala universitet har lett arbetet.

– Vi var intresserade av att se sambandet mellan kultur, kreativitet och innovationskraft i Halland. Resultaten är väldigt spännande. Vi kan bland annat se att inom en snar framtid kommer kulturaktiviteternas betydelse att öka men också att ett nytt kultur- och innovationscentrum kommer att växa fram i trakterna runt Falkenberg i Halland, säger Christer Gustafsson.


Kartläggningen visar att det finns 6800 kulturaktiviteter och kulturlokaler i Halland. Utifrån dessa har man sedan gjort kartor för att se hur de samarbetar med varandra, det kan kallar för kreativa kraftfält. Utifrån kartläggningen har man sedan spått framtidens kulturutveckling genom att använda en matematisk modell som från början använts för att beräkna hur en fågelflock beter sig. Därav prognosen över Falkenberg som nytt kulturcentrum.

- Vi tror att det beror på den nya järnvägsstationen där och de förbättrade kommunikationerna, men det som också är av stort intresse det är att vi också kan se att det här blir en kort period av framgång för i nästa skede ser det ut som om Falkenbergs betydelse som innovationscentrum kommer att försvinna ganska snart, säger Christer Gustafsson.


Och det beror enligt forskarna på att för få deltar aktivt i kulturella aktiviteter i Falkenberg. Den här modellen har använts på andra håll i Europa, bland annat i Venedig.

- Det kanske mest kända är i Venedigregionen där man gjort en liknande studie och hittat den här typen av innovationscentrum i en speciell del av regionen som man inte identifierat först men där man nu kan se att det är i just den delen som både växer snabbast och har ett nära och starkt samarbete mellan samhället, näringslivet och kulturverksamheter, säger Christer Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista