1 av 2
Arkiv. Räddningstjänsten i arbete vid branden på en torvmyr utmed E4:an vid Skånes Fagerhult. Foto: Björn Lindgren/Scanpix.
2 av 2
Magnus Åman räddningshef Hylte är orolig över neddragningarna på Stora Enso. Foto: Sveriges Radio
Hylte

Brandmän utan jobb när industri drar ner

1:47 min

Personalminskningarna på Stora Enso i Hyltebruk oroar även räddningstjänsten. Flera deltidsbrandmän riskerar att stå utan jobb på orten, och när de söker arbete på annat håll hotas deltidsbrandkåren.

– För räddningstjänsten är det inte allt bra. Vi har ju rätt så många som jobbar på Stora Enso, säger Magnus Åman är räddningschef i Hylte kommun.

I Hyltebruk och Unnaryd har deltidsbrandkåren sju grupper med totalt 47 personer som alltså är beroende av att det finns jobb på orten, nära brandstationen. Och när ett stort företag säger upp, är det inte bara oroande att anställda får gå, utan även att man blir färre kvar, säger Magnus Åman.


Redan i dag är det svårt att rekrytera folk, och nu krävs nya lösningar, säger Magnus Åman. Exempelvis delar två personer på en tjänst, där en brandman som fått jobb utanför kommunen tar jouren helger och nätter, och en kollega täcker dagarna.

I bland annat Laholm och Oskarström har räddningstjänsten haft liknande problem när stora industrier lagt ner. Halmstad kommun har anställt deltidsbrandmän inom teknik och fritidsförvaltnignen och startat en särskild fixartjänst, lösningar som är intressanta säger Magnus Åman, som tror på ett större samarbete med fler förvaltningar, Hylte har exempelvis en deltidsbrandman som jobbar inom hemtjänsten.


Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista